V Brně se opět bezplatně vyšetřovala mateřská znaménka
Zdroj foto: chytralekarna.cz

Více sluníčka a delší dny jsou pro řadu lidí důvodem k radosti. Současně je ale třeba se mít na pozoru. Protože právě ultrafialové záření je hlavní příčinou vzniku rakoviny kůže. V polovině května se centrální brněnské náměstí opět po roce stalo důležitým místem prevence proti vzniku melanomu. Pod dohledem zkušených dermatologů a dalších kvalifikovaných odborníků si mohli zájemci nechat vyšetřit svá znaménka. Probíhala nejen kontrola mateřských znamének, ale i osvěta proti jednomu z nejčastějších nádorových onemocnění v Česku, kterým ročně onemocní více než 30 tisíc lidí.

Stan na vyšetřování mateřských znamének s vypovídajícím názvem Skinchecker se vrátil opět na náměstí Svobody. Všichni zájemci si mohli nechat přijít bezplatně a bez objednání vyšetřit svá mateřská znaménka, a to ve středu 15. a ve čtvrtek 16. května, vždy od 9 do 17 hodin.

Důležitost prevence potvrzují data z předchozích ročníků. „Jsme rádi, že můžeme každoročně podpořit prevenci tohoto onemocnění. V letech 2020 a 2021 jsme kvůli pandemii covidu nemohli pořádat akci v obvyklém měřítku a čísla z předešlých dvou roků ukazují neustálý meziroční nárůst onemocnění. V minulém roce byl diagnostikován nález u každého devátého zájemce o vyšetření, což představovalo nárůst o 55,8 procenta oproti roku 2022,“ přibližuje alarmující data PharmDr. Katarína Hrivňáková, generální ředitelka sítě Chytrých lékáren.

Ze statistik vyplývá, že pokud je rakovina kůže diagnostikována včas, tak až 90 % všech melanomů je vyléčitelných. Odhady ukazují, že do roku 2040 bude rakovina kůže nejčastějších typem rakoviny u mužů a u žen na druhém místě po rakovině prsu. Samotné vyšetření, které lékaři doporučují podstoupit minimálně jednou ročně, trvá jen pár minut a není nijak nepříjemné, protože případný nález zkušený dermatolog identifikuje pouhým okem. Melanom může postihnout lidi jakéhokoliv věku, původu, pohlaví či barvy pleti. Vyšší riziko však představují lidé se světlým fototypem pokožky a lidé starší 50 let. Hlavním spouštěcím faktorem rozvoje melanomu je expozice UV záření.

„Z tohoto důvodu naši odborníci poskytují lidem také rady nejen na základě fototypu jejich pokožky, ale i jak se správně chovat na slunci. Už mnoho let víme, že nedostatečná ochrana před slunečním zářením jednoznačně zvyšuje riziko vzniku rakoviny kůže. Stále bohužel pozorujeme, že lidé ještě nevnímají používání ochranného UV faktoru jako nutnou součást své denní rutiny v průběhu celého roku,“ dodává K. Hrivňáková k akci, kterou loni navštívilo přes sedm stovek zájemců o vyšetření svých mateřských znamének.

I letos byl mezi veřejností o akci velký zájem. Během dvou květnových dnů si na náměstí Svobody přišlo nechat mateřská znaménka zkontrolovat 657 osob. Během vyšetření zaznamenali odborníci 51 nálezů, z toho ve třech případech šlo o melanom.

Zájemci o vyšetření, na které se nedostala řada během akce Skinchecker, mohou letos v červnu využít ještě tři termíny, kdy si mohou přímo v Chytrých lékárnách – na Slovákové a Orlí a ve Vyškově – nechat mateřská znaménka zkontrolovat.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail