Glenmark získal povolení na distribuci léku na covid-19

Nadnárodní farmaceutická společnost Glenmark Pharmaceuticals Distribution získala před dvěma týdny povolení od Ministerstva zdravotnictví ČR (MZ) k dovozu a distribuci léku Fabiflu v režimu specifického léčebného programu. Jedná se o lék obsahující léčivou látku favipiravir, který je možné používat při léčbě pacientů s mírným či středně těžkým průběhem onemocnění covid-19 (SARS-CoV-2).  

Účinná látka byla vyvinuta v Japonsku a společnost Glenmark začala vyrábět svůj favipiravir v létě loňského roku v Indii. Tento lék společnost Glenmark distribuuje aktuálně v dalších zemích, např. na Slovensku nebo v Norsku.

Jmenovaná účinná látka patří do skupiny antivirotik, které zastavují replikační cyklus viru. Tím zabraňuje v jeho dalším šíření, a v důsledku se tak sníží u pacientů riziko propuknutí těžkého průběhu nemoci a následné potřeby hospitalizace.

„V tuto chvíli zahajujeme přípravu distribuce do zdravotnických zařízení, kde na Fabiflu už delší dobu čekají. Řešíme také další dovoz léku. Zároveň žádáme o schválení úhrady, aby byl lék pro pacienty hrazen. Jsme opravdu rádi, že se nám nakonec podařil souhlas Ministerstva zdravotnictví získat, protože doufáme, že Fabiflu by mohl mít pozitivní vliv na snížení počtů hospitalizovaných a pacientů, kteří se potýkají s těžkým průběhem nemoci covid-19, “ uvádí Mgr. Pavel Zachrla, generální ředitel společnosti Glenmark.

V České republice může být uvedený přípravek použit nejen v nemocnicích, ale díky souhlasu Ministerstva zdravotnictví ČR a stanovisku Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) a MZ i v ambulantní péči, tzn. i u praktických lékařů.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail