On-line lékárny registrují zvýšený nápor

Zájem o nakupování léků on-line opět rapidně vzrostl, a to kvůli rostoucímu počtu onemocnění covid-19. Přední české on-line lékárny zaznamenávají citelný nárůst návštěvnosti. Ta dosahuje až 40 % oproti dlouhodobému průměru, což představuje desítky milionů kliků denně. Vyplynulo to ze statistik společnosti vshosting~, která aktuálně poskytuje hostingové služby pro tři ze čtyř největších českých internetových lékáren.

Aktuální situace v České republice je již podruhé v tomto roce impulsem pro to, aby zájemci o léky k jejich nákupu využívali elektronické obchody. Navzdory tomu, že většina Čechů se v těchto dnech opětovně uchyluje k využití on-line lékáren, jejich počet je ovšem znatelně nižší než v případě první vlny covidu-19.

Počet kliků za vteřinu (tzv. http požadavků) během roku v průměru dosahuje u největších českých on-line lékáren několika stovek. Tento počet se zvyšuje s příchodem zimního období a pochopitelně s nástupem například chřipkové epidemie. S příchodem první vlny koronavirové pandemie se průměrný počet požadavků začal rapidně zvyšovat, přičemž jeho nejvyšší hodnoty dosahovaly dokonce trojnásobku běžného provozu největších tuzemských on-line lékáren. V reálných číslech se tak jednalo o více než sto milionů kliků denně.

Průměrná hodnota se s nástupem druhé vlny pandemii zvýšila za poslední měsíc o 15 %. Některé dny se však počty kliků od průměru citelně vzdalují směrem vzhůru. „Prozatím nejvyšší průměrné hodnoty požadavků jsme zaznamenali ve dnech 20., 21. a 23. září, následně pak na přelomu září a října,” uvádí David Lintimer, obchodní ředitel společnosti vshosting~. Aktuálně nejvyšší hodnoty v těchto dnech dosahovaly nárůstu o 40 % oproti těm v průběhu léta.  „Od jarního skokového růstu návštěvnosti se zájem stále drží významně nad návštěvností loňskou a od září opět stoupá. Nepřekvapuje nás to, neboť aktuální situace s covidem-19 a mimořádná opatření, která omezují kontakty mezi lidmi, nahrávají návštěvnosti lékáren na internetu. Letošní rok, který nečekaně ovládly obavy o vlastní zdraví, přinesl v tomto smyslu jednu zajímavost: prolomily se dlouhodobé bariéry obav z nakupování léků na internetu,” říká Karel Klodner, výkonný ředitel portálu Lékárna.cz.

„I když u nás registrujeme prozatím nižší nápor na servery on-line lékáren než tomu bylo během března a května letošního roku, stále se jedná o vyšší desítky milionů kliků během jednoho dne,” dodává David Lintimer a dodává: „Vzhledem k rychle se zvyšujícímu počtu nakažených a zároveň nastupující sezoně dalších respiračních onemocnění navíc očekáváme, že se do konce měsíce počet požadavků na e-shopech lékáren zvýší minimálně o dalších 15 procent.“

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail