Pilulka loni utržila 2,4 miliardy korun

Skupina Pilulka, která působí na lékárenském trhu v České republice, na Slovensku a v Rumunsku, utržila v loňském roce 2,4 mld. korun a meziročně vyrostla o 20 procent. Tržby kamenných lékáren stagnovaly, naopak výrazný růst zaznamenala on-line divize. Pro letošní rok počítá Pilulka s obdobným růstem. 

„V roce 2019 dosáhly celkové tržby Pilulky 2,4 mld. korun bez DPH. Nejrychleji rostoucím trhem pro nás bylo Rumunsko, a to v řádu vyšších stovek procent. Naopak v České republice začínáme být velmi zajímavě profitabilní i při zachování rychlého růstu. V letošním roce cílíme v Česku k provoznímu zisku 45 milionů korun a potvrzují se naše předpoklady, že od určité velikosti na trhu roste profitabilita. On-line prodeje nám loni stouply o 48 procent, a i díky covidu očekáváme obdobný růst i letos. Celý růst je organický a není dán jednorázovými akvizicemi,“ říká Martin Kasa, spolumajitel Pilulky.

Za prvních pět měsíců letošního roku je skupina Pilulka výrazně nad plánem a míří k celkovým tržbám tří miliard korun. „Letošní rok je a bude velmi ovlivněn pandemií covid. Po provozně dobrém začátku roku přišlo období března a dubna, které vystřelilo Pilulku výrazně nad plán. Naopak kamenné lékárny v České republice nečeká snadné období. Lékárny, které nemají on-line podporu nebo exkluzivní polohu, budou mít v budoucnu velký problém. Léto a druhá polovina roku bude pro kamenné lékárníky velmi složitá kvůli propadu tržeb, způsobenému nižší preskripcí lékařů, a očekáváme, že dojde k uzavření celé řady lékáren a ke konsolidaci trhu,“ doplňuje Martin Kasa.

Pilulka letos plánovala vstup na maďarský trh, kde se bude prezentovat pod brandem Pilulka.hu. „Vstup do Maďarska jsme kvůli pandemii odložili. Kapacity jsme narychlo využili k urychlení startu některých služeb na stávajících trzích, jako je erecept.cz, spuštění brand store pro známé značky anebo jako přípravu marketplace pro dodavatele,“ dodává Michal Hanáček, COO Pilulky.

V roce 2019 nabídla Pilulka.cz platbu Apple Pay v rámci své mobilní aplikace. V srpnu loňského roku pak spustila nové webové stránky, které jsou optimalizované pro nevidomé a slabozraké. V říjnu 2019 byla společnost Pilulka.cz oceněna z rukou ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka a prezidenta SOCR ČR Tomáše Prouzy za inovace v digitalizaci obchodu. V březnu 2020 spustila Pilulka.cz eRecept.cz, internetový rezervační systém elektronických receptů, v dubnu pak eRecept.cz rozšířila a spustila v Praze službu v podobě donášky léků na recept až domů.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail