Benu otvírá další dvě Alzheimer konzultační centra
Foto zdroj: Benu

Loni v září otevřela společnost Benu ve své lékárně v Praze na Smíchově Alzheimer konzultační centrum pro testování poruch paměti (screening kognitivních poruch) pro osoby starší 55 let. Podle sdělení společnosti je o konzultace mezi lidmi obrovský zájem, termíny jsou rezervované na několik měsíců dopředu.

Certifikovaní lékárníci dosud otestovali 459 lidí. S podezřením na vážnější komplikace potom více než čtvrtině z nich doporučili návštěvu lékaře. Nyní Benu otvírá dvě nová konzultační centra, a to v Praze a v Ostravě. V plánu jsou i další pobočky v krajských městech.

S rozšiřováním povědomí o problematice Alzheimerovy nemoci, a především její včasné diagnostice pomáhá společnost nejen v samotném Alzheimer konzultačním centru, ale i ve vybraných lékárnách. Certifikovaní lékárníci v nich poskytují lidem odborné konzultace a screening nemoci. „V roce 2019 jsme v Praze v rámci našich konzultací otestovali 459 pacientů a čtvrtině (26 %) z nich jsme doporučili návštěvu lékaře k dalšímu testování,“ uvedla PharmDr. Michala Belasová, vedoucí odborných projektů lékáren Benu.

Podle Michaly Belasové je právě zakládání nových Alzheimer konzultačních center stěžejní: „Více center zvládne logicky odbavit větší počet pacientů. Vzhledem ke stárnutí populace a procentu pacientů, kteří jsou ohroženi Alzheimerovou nemocí či jiným druhem demence, je rozšiřování konzultačních a screeningových míst více než žádoucí.“ Lékárny Benu v rámci testování Alzheimerovy nemoci spolupracují s lékaři a na začátku letošního února otevřely nová centra v pražském obchodním centru Opatovská a v Ostravě-Hrabové. Společnost pak do budoucna plánuje otevřít centra například v Plzni, Hradci Králové, Brně či v Liberci.

Nechat otestovat sebe nebo své blízké lze velice jednoduše. Stačí si telefonicky, on-line nebo osobně rezervovat termín s odborníkem v jednom z Alzheimer konzultačních center, nebo ve vybraných lékárnách Benu, ve kterých je poskytováno specializované poradenství. „Testování paměti trvá přibližně 50 minut a není nijak náročné ani invazivní, proto se není čeho obávat. Vše probíhá v soukromí, mimo ruch lékárny, ve speciální oddělené místnosti. Certifikovaný lékárník s pacientem postupně projde tři typy testu paměti, poté interpretuje jejich výsledky a sepíše zprávu pro lékaře. Testování je rychlé, výsledky se dozvíte ihned po jeho absolvování a pro členy zákaznického programu Benu Plus je zdarma,“ říká Michala Belasová a dodává, že speciálně vyškolený lékárník provede člověka či rodinné příslušníky i možnostmi následné péče. V rámci konzultace lékárník testovanému nabídne také možnost změření glykémie, a to z toho důvodu, že pacienti s diabetem 2. typu mají významně vyšší riziko rozvoje demence. Vztah mezi diabetem a Alzheimerovou nemocí je v současnosti předmětem výzkumu.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail