Dejte svému životu pět hvězd

Česká komora fitness společně s Českým svazem aerobiku a fitness (FISAF) spustily 1. října kampaň s názvem Dej si pět hvězd, jejímž cílem je rozhýbat českou veřejnost.

Z životního stylu Čechů se vytrácí přirozený pohyb. Na nedávné konferenci nazvané Pohyb na předpis zaznělo, že pravidelný pohyb má dnes jen 16 % našinců. Nelichotivé statistiky, které vážnost situace jen potvrzují, mají fatální následky na zdraví celé české společnosti. Česká komora fitness se proto rozhodla, že je nejvyšší čas začít něco dělat.
Vzhledem k tomu, že zdraví je to nejcennější, co člověk má, péče o něj musí mít nejvyšší prioritu – zdravý život si zaslouží pět hvězd! Dýchat, pít, spát, jíst a hýbat se – to je podle odborníků pět elementů, které přispívají k fyzické i psychické pohodě. Pokud jsou tedy prováděny správně. Návod, jak na to, přináší nová osvětová kampaň. Hlavním cílem výzvy #DEJSIPETHVEZD je zlepšit životní styl české populace.

Podle vyjádření představitelů České komory fitness je jejich přáním, aby kampaň a instagramová výzva #dejsipethvezd „osvítila co nejvíce Čechů, rozhýbala českou veřejnost a nebezpečný trend „nepohybu“ se otočil.
„Postupně chceme veřejnost prostřednictvím médií vzdělávat ve všech důležitých oblastech, které ovlivňují náš životní styl. Chceme lidi naučit správně dýchat, spát, zlepšit si pitný režim i stravovací návyky, a především je vést k pohybu, který je bude bavit a stane se jejich vášní,“ popisuje autorka výzvy Dejte svému životu pět hvězd Jana Havrdová, prezidentka České komory fitness a Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz, který stojí za celorepublikovým projektem Česko se hýbe.

„Vzhledem k demografickému stárnutí populace, kdy nejpočetnější věkovou skupinu obyvatelstva budou tvořit lidé starší 65 let a průměrný věk obyvatel bude téměř 50 let, budou náklady spojené se zdravotní péčí jen vzrůstat. Je prokázáno, že již nyní souvisí nedostatek fyzické aktivity přímo i nepřímo s náklady na zdravotní péči ve výši až 130 miliard korun, což v rámci rozpočtu českého zdravotnictví představuje až třetinu všech nákladů na zdravotní péči,“ apeluje na důležitost osvěty dostatku pohybu Jana Havrdová.

Do výzvy Dejte svému životu pět hvězd se už nyní zapojila řada slavných osobností včetně hvězd letošního soutěžního pořadu StarDance nebo moderátorek pořadu Sama doma České televize, které chtějí motivovat českou populaci k tomu, aby změnila svůj životní styl. A nyní její autoři vyzývají i širokou veřejnost, aby se do této výzvy zapojila.

„Se změnou budeme všem zájemcům pomáhat, ať už osvětou v médiích, na sociálních sítích nebo konferencemi, které pravidelně pořádáme. Že jste se k výzvě přidali a myslíte to se změnou životního stylu vážně, můžete dát najevo celkem jednoduše: vyfoťte se s rukou s roztaženými pěti prsty a na sociálních sítích přidejte k fotce hashtag #DEJSIPETHVEZD. Pomůžete nám tak k velké změně, která ovlivní zdraví nejen naše, ale i příštích generací,“ říká Jana Havrdová.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail