Lékárenský velkoobchod Phoenix zvýšil zisk

Z výroční zprávy distributora léčiv Phoenix lékárenský velkoobchod vyplývá, že společnost v minulém finančním roce, který začal loni v únoru a skončil na konci letošního ledna, zvýšila meziročně čistý zisk o 6,6 procenta na 275,6 milionu korun. Tržby naopak klesly o 2,8 procenta na 23,4 miliardy korun.

Phoenix ve zprávě s odvoláním na poskytovatele dat IMS uvedl, že český farmaceutický trh zaznamenal během minulého finančního roku potřetí za sebou růst, a to o 3,1 procenta v porovnání s růstem 3,9 procenta ve finančním roce 2016/2017. Podle společnosti Phoenix se na pomalejším růstu trhu lékáren nejvíce podílely zejména cenové revize Státního ústavu pro kontrolu léčiv, snižující ceny převážně generických léčiv. Coby tlumicí faktor na růst trhu také působil pokles úhrad léčiv či veřejné zakázky na dodávky léčiv, organizované nemocnicemi. Představitelé společnosti předpokládají, že ve finančním roce 2018/2019 dojde k růstu trhu na úrovni přibližně dvou procent.

Phoenix lékárenský velkoobchod je s tržním podílem přes 39 procent jedním z nejvýznamnějších farmaceutických velkoobchodů v České republice. Je součástí skupiny Phoenix Group, která patří k největším evropským farmaceutickým velkoobchodům s ročním obratem přes 23 miliard eur (kolem 600 miliard korun). Jednou z dceřiných společností je Benu Česká republika. Pod značkou Benu funguje téměř 220 lékáren po celé republice. Podle nedávného vyjádření společnosti lékárny Benu obslouží 1,5 milionu zákazníků měsíčně, on-line vyřídí v průměru 2000 objednávek denně.

„V loňském roce jsme i nadále investovali do obnovy a rozšiřování našich center, do zvýšení kapacity skladovacích ploch, kdy jsme na podzim otevřeli nové centrum v Brně s kapacitou 20 000 paletových míst, a také do budování našich lékáren Benu. Pro pacienty jsme připravili novou řadu produktů pod vlastní značkou Livsane,“ řekl Petr Doležal, výkonný ředitel skupiny Phoenix v ČR a SR.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail