Farmaceutická společnost Teva snížila ztrátu

Izraelská farmaceutická firma Teva snížila v letošním druhém čtvrtletí ztrátu na 241 milionů USD (5,3 miliardy Kč) z loňských srovnatelných 6,04 miliardy USD. Výsledky překonaly očekávání analytiků a firma současně ve svém oznámení zlepšila výhled na celý letošní rok. Teva, která působí i v České republice, je největším světovým výrobcem generických léků.

Zisk na akcii bez mimořádných položek se snížil na 78 centů z loňských 1,02 dolaru, překonal však odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters. Ti čekali pokles zisku na 64 centů na akcii. Příjmy klesly o 18 procent na 4,7 miliardy USD (103,8 miliardy Kč). Důvodem je pokles cen v USA, propad prodeje hlavního léku na roztroušenou sklerózu Copaxone v Severní Americe kvůli levnější konkurenci a prodej a ukončení některých aktivit. Teva na celý rok 2018 zvýšila odhad zisku na akcii bez mimořádných položek na 2,55 až 2,80 dolaru z dosavadních 2,40 až 2,65 dolaru. Příjmy mají činit 18,5 miliardy až 19 miliard USD.

Společnost koncem loňského roku uvedla, že sloučí výrobu generických a speciálních léků, sníží počet zaměstnanců o více než čtvrtinu a zavře nebo prodá deset svých továren. Generální ředitel Kare Schultz v prohlášení dodal, že restrukturalizační program pokračuje podle plánu, podařilo se již dosáhnout významného snížení nákladů a firma pokračuje ve snižování dluhu. Vysoký dluh společnosti vznikl převzetím výroby generických léků firmy Allergan v roce 2016. Na konci června její dluh činil 30,2 miliardy USD.

V České republice Teva vlastní někdejší farmaceutické firmy Galena a Pliva-Lachema. V nabídce má generické léčivé přípravky, volně prodejné léky, účinné farmaceutické látky a rostlinné extrakty.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail