Češi sledují televizi skoro čtyři hodiny denně

Že u nás přibývá lidí s nadváhou a obezitou, je stará známá věc stejně jako to, že valná část populace včetně dětí má velké rezervy v pohybových aktivitách. Málo se hýbeme, což potvrdil i nedávný výzkum, který odhalil, že sledování televize věnujeme více času než v minulosti.

Televizi v současnosti najdeme v 95 % českých domácností. Čas, který u ní trávíme neustále roste. Češi starší 15 let ji v průměru sledují 3 hodiny a 45 minut denně, což je o 31 minut více než před deseti lety. Téměř dvě třetiny televizních domácností už přijímají stanice v HD rozlišení. Kontinuálně roste také vybavenost domácností dalšími technologiemi.V domácnostech stoupá jak počet notebooků, tak smartphonů nebo tabletů, tedy zařízení, na kterých je již běžně konzumován televizní videoobsah. Oproti roku 2016 například stoupl o 10 % počet domácností, v nichž najdeme alespoň jeden chytrý telefon (je jich 59 %), o 4 % více domácností má notebook (56 %) a tablet aktuálně najdeme ve 25 % domácností, což je o 3 % více než v roce 2016. Meziročně stagnuje počet stolních počítačů, ty má nyní 37 % domácností. Televizor se svými 95 % však nadále zůstává zdaleka nejčastěji se vyskytujícím mediálním zařízením v českých domácnostech.

Televize zůstává s přehledem nejsilnějším médiem: nejenže Češi tráví jejím sledováním více času, ale vysílání také sledují ve vyšší kvalitě. Až 62 % televizních domácností přijímá stanice v HD rozlišení (o 8 % více než v roce 2016) a bezmála 90 % televizních domácností má v současnosti doma alespoň jeden plochý televizor.

Data o vybavenosti domácností přináší Kontinuální výzkum 2017, který pro Asociaci televizních organizací zajišťuje společnost Nielsen Admosphere. Výzkumu se v roce 2017 zúčastnilo 27 506 respondentů starších 15 let z 19 038 domácností.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail