Cholesterol lze hlídat i doma

Existuje mnoho faktorů, které zvyšují riziko infarktu nebo mozkové příhody. Jedním z nejvýznamnějších je vysoký cholesterol. Pokud k němu lidé mají kvůli špatnému životnímu stylu nebo dědičným predispozicím sklony, měli by svůj stav pravidelně monitorovat. To už lze dnes provádět kdekoliv.

Infarkt myokardu a mozková mrtvice jsou nejčastějšími příčinami úmrtí v České republice již mnoho let. Ačkoliv se této problematice věnuje stále větší osvěta, nedaří se tento fakt změnit. Způsobeno je to hlavně nedostatečnou prevencí. Rizikovým faktorem je v tomto ohledu rozhodně vyšší hladina cholesterolu v krvi.

Vysoký cholesterol je strašákem stále většího procenta populace. Podle odborníků u nás žije až 80 % lidí, kteří nemají hodnotu cholesterolu v normě. Ročně na následky vysokého cholesterolu umírá 50 tisíc Čechů. Jak na tom člověk s cholesterolem je, může nyní zjistit díky diagnostice Veroval už i doma.

Doc. MUDr. Bohumil Seifert, Ph.D., přednosta Ústavu všeobecného lékařství, aktivní zájem pacientů o monitorování zdravotního stavu kvituje: „Ve své praxi se téměř denně setkávám s pacienty přicházejícími s problémy, které by se daly odhalit dříve nebo kterým by se dalo předejít prevencí. Domácí diagnostické přístroje péči lékařů nahradit nemohou, ale fakt, že jsou běžně dostupné, může přimět lidi více se zajímat a pečovat o své zdraví.“

Test pro domácí diagnostiku obsahuje foliové balení s testovacím kolečkem, dvě automatické lancety, náplast a návod k použití. Díky testu je možné do pěti minut zjistit hladinu cholesterolu v krvi s přesností přes 96 %. „Pokud testovací kolečko ukáže zvýšenou hladinu cholesterolu, je vhodné navštívit co nejdříve praktického lékaře. Ten provede nový test a v případě potvrzení vysokého cholesterolu doporučí, jak dále postupovat. Prevence a zodpovědný přístup k vlastnímu zdraví, kam spadá i úprava jídelníčku, mohou prodloužit život i o desítky let,“ radí brand manažerka Jana Hraběová ze společnosti Hartmann – Rico.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail