Sanofi i nadále posiluje

Francouzská farmaceutická společnost Sanofi potvrdila uzavření dohody o převzetí belgické biotechnologické společnosti Ablynx za 99 miliard korun. Po odkupu americké společnosti Bioverativ jde v tomto měsíci o druhou akvizici koncernu, pod nějž spadá i český výrobce léků Zentiva. Ablynx přitom odmítl nabídku dalšího zájemce, a to dánské společnosti Novo Nordisk, která za koupi nabízela jen 66 miliard korun.

Tato dohoda je další známkou zrychlujících se fúzí a akvizicí v globálním biotechnologickém sektoru. Odborníci předpovídají, že další obchody budou následovat. Velcí výrobci se takto snaží zabezpečit si přístup k novým slibným lékům, které vyvinuli menší soupeři, aby pomohli oživit růst svého podnikání. Sanofi i Novo Nordisk se totiž potýkají s problémy v segmentu léků proti diabetu, především kvůli tlaku na cenu ve Spojených státech.

Koncern Sanofi byl už před nákupem jedním z velkých farmaceutických partnerů Ablynxu a to díky tomu, že loni v červenci společnosti uzavřely dohodu o nových léčebných postupech proti zánětlivým onemocněním. Tímto krokem získá přístup k nejslibnějším aktivitám Ablynxu, například k experimentálnímu léku caplacizumab na vzácné onemocnění – trombotickou trombocytopenickou purpuru.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail