Čtvrtstoletí na českém trhu

Farmaceutická společnost Merck Sharp & Dohme (MSD) letos slaví 25 let působení na českém trhu. Je známá svými inovativními léky na léčbu řady onemocnění, například diabetu druhého typu, HIV, autoimunitních onemocnění či hepatitidy C. Nejvýznamnějším objevem poslední doby je imunoterapie onkologických onemocnění, například melanomu a karcinomu plic.

„Jsme rádi, že do České republiky můžeme přinášet nejmodernější léčivé přípravky. Již při našem příchodu v roce 1992 jsme představili první statin – lék, který efektivně snižuje hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi a předchází tak závažným srdečním onemocněním,“ říká Stefano Santangelo, ředitel farmaceutické divize MSD v ČR. Od té doby MSD uvedla na trh více než dvě desítky léků. Mezi poslední objevy patří imunoterapeutický přípravek v onkologii, který umožňuje imunitnímu systému rozpoznat a zničit rakovinové buňky. Může pomoci především pacientům s rakovinou plic. Dalším významným objevem je antivirotikum pro léčbu hepatitidy C. „Od zjištění příčiny hepatitidy C trvalo jen zhruba 25 let, než byly objeveny léky, které ji umí vyléčit v téměř sto procentech případů. Tak rychlého pokroku dosud nebylo dosaženo u žádné jiné nemoci,“ zdůrazňuje Stefano Santangelo.

MSD u nás ovšem již několik let nepůsobí jen jako farmaceutická společnost, ale od roku 2014 zde buduje velký IT hub, jenž poskytuje potřebnou IT podporu globální společnosti s téměř 70 tisíci zaměstnanci, ale zabývá se i inovacemi v oblasti lidského zdraví. „Dnes v IT hubu v Praze zaměstnáváme na 700 lidí. Nepracují jen na projektech vznikajících zde, ale i v dalších našich IT centrech, stali jsme se tedy součástí velké celosvětové sítě vysoce kvalifikovaných IT odborníků,“ podotýká ředitel MSD IT v Praze Richard G. Branton.

MSD také nedávno otevřelo v Praze své finanční centrum pro Evropu, které chce být přelomovým inovátorem na trhu Business Service Center v ČR. V příštím roce zde tak MSD bude mít již celkem 1300 zaměstnanců. „Rychlost zvětšování pražské pobočky MSD je v tomto ohledu pozoruhodná, poslední čtyři roky nabíráme na 300 zaměstnanců ročně,“ zdůrazňuje ředitel finančního centra Jan Kohout.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail