
Po rozšíření sortimentu v kategorii speciální výživy o několik stovek položek se Rohlik.cz rozhodl pro strategické snížení cen na vybraný sortiment speciálních potravin pro zákazníky s dietními omezeními. Proto od června snížil ceny u téměř 40 položek z kategorie bezlepkových, bezlaktózových a diabetických produktů, a to na úroveň srovnatelnou se standardními značkovými potravinami. Tyto ceny navíc zastropuje minimálně do konce léta.
„Stále více lidí musí dodržovat speciální dietu kvůli zdravotním problémům, jako je intolerance lepku nebo laktózy, či kvůli potřebě sledování glykemického indexu. Tito zákazníci často musí platit výrazně vyšší ceny za potraviny, které vyhovují jejich specifickým stravovacím požadavkům. Například bezlepková mouka stojí i třikrát více než její standardní značková alternativa. V kontextu rostoucích cen za potraviny a energie to může vést k výraznému ekonomickému zatížení těchto rodin. Může to ale také omezovat jejich přístup ke zdravým a vyváženým jídlům,” komentuje Martin Beháň, generální ředitel on-line obchodu, co vedlo firmu Rohlík k tomu výrazně snížit ceny vybraného sortimentu.
Rohlík, český on-line prodejce potravin, upravil cenu u 40 produktů, z nichž 35 má nově cenu nastavenou na úroveň standardních značkových produktů. U dalších pěti je ale nákupní cena natolik odlišná, že není možné se přiblížit cenám konvenčních alternativ. U těchto položek, jako je například bezlepkový rohlík, tak snížil cenu o 50 %.
Rohlík garantuje, že ceny u vybraných položek zastropuje minimálně do konce letošního srpna. Věří, že tato proaktivní změna cenové politiky přispěje ke zlepšení ekonomické situace rodin, které musí speciální dietu dodržovat. Pokud jde o další vývoj cen uvedených potravin po plánovaném zastropování, bude záležet na tom, do jaké míry se zvednou jejich prodeje. Proto se Rohlík podle vyjádření marketingového ředitele Lukáše Antoše nyní zaměří na to, aby se mezi spotřebiteli, kteří jsou nuceni dodržovat přísné diety, rozšířilo povědomí o širokém sortimentu speciálních potravin s výhodnými cenami v jejich e-shopu. Využije k tomu především sociální sítě i spolupráci s influencerkou Veronikou Kašákovou, která má ze své rodiny zkušenosti s tím, jaká omezení jsou spojená s metabolickou poruchou.
Nejen cena i dostupnost je klíčová
Z veřejných dat vyplývá, že lidí, kteří v české populaci musí dodržovat speciální dietní omezení, je až 18,7 %. Rohlík předpokládá, že do podpory speciální kategorie investuje několik milionů korun měsíčně – vybrané potraviny bude v zásadě dotovat. „Jsme největší on-line prodejce potravin v Česku. K tomu nám pomohli naši zákazníci a my jim máme co vracet. Navíc vnímáme i odpovědnost, kterou s sebou tato tržní pozice přináší,” doplňuje ředitel Beháň.
„Máme možnost a příležitost změnit, jak jsou ceny speciálních potravin nastaveny a jak bude tento sortiment pro zákazníky dostupný. Tohle je naše odpověď na narůstající cenovou nerovnováhu mezi konvenčními a speciálními potravinami,” dodává s tím, že nejde jen o speciální ceny na vybraný sortiment, ale i rozšiřování sortimentu speciálních diet. Příkladem je A2 mléko, které obsahuje pouze A2 β-kasein, který byl dříve zastoupen v mateřském mléce savců. Díky původnímu aminokyselinovému řetězci se mléko A2 a výrobky z něj tráví odlišně a pro naše tělo by jejich zpracování mělo být méně náročné.
Unikátní filtr pro potraviny se sníženým obsahem bílkovin
Speciální kategorie zastropovaných cen ale není jediný krok, který Rohlík pro zákazníky s dietními omezeními přichystal. Jako první a jediný na trhu zavedl rovněž filtr na „potraviny se sníženým obsahem bílkovin“. Ten usnadní nakupování všem, kteří ze zdravotních důvodů potřebují omezit příjem bílkovin ve své stravě. Tato inovace je výsledkem spolupráce s Národním sdružením PKU a jiných dědičných metabolických poruch.
Nízkobílkovinná dieta je jednou z nejpřísnějších diet na světě. Metabolické poruchy, jako je fenylketonurie (PKU) a další dědičné metabolické nemoci, výrazně omezují výběr potravin, a nutí tak osoby s onemocněním pečlivě počítat a vážit obsah bílkovin ve stravě. Filtr „potraviny se sníženým obsahem bílkovin“ v e-shopu Rohlik.cz umožňuje těmto zákazníkům snadno prostřednictvím jednoho kliknutí vybrat nízkobílkovinné potraviny (s obsahem do 2 gramů bílkovin ve 100 gramech), což výrazně usnadní jejich každodenní život, zrychlí nakupování a napomůže chránit zdraví.
Zdánlivě malé kroky, které pomáhají
„Velký dík si zaslouží hlavně naši kolegové, kteří se do vývoje novinky hned pustili a velmi rychle ji dokázali zařadit na náš e-shop,” komentuje Martin Beháň. Rohlík se pro tento krok rozhodl na základě dopisu, který obdržel přímo od Národního sdružení PKU a jiných DMP. Z textu vyplývalo, že i zdánlivě malou změnou, jakou je přidání nového filtru, lze zkvalitnit život stovkám osob, které smějí sníst pouze několik málo gramů bílkovin denně, aniž by došlo k ohrožení jejich zdraví.
„Dlouhodobě sledujeme zájem Rohlíku o různé výživové trendy a důraz na přehledné a spolehlivé informace o složení produktů. Tato inovace výrazně usnadní nakupování našim pacientům a stane se důvěryhodným způsobem, jak získat potraviny, které nejsou ohrožením pro jejich zdraví,“ vysvětluje Ing. Šárka Štěrbová z Národního sdružení PKU a jiných DMP.





