
Více než desetina české populace trpí intolerancí laktózy. Porucha bývá výsledkem přirozeného vývoje a příznaky se běžně zaměňují za různé trávicí potíže. Vojenská zdravotní pojišťovna radí, jak intoleranci rozeznat od alergie, kdy vyhledat odborníka a proč nesnášenlivost mléčné bílkoviny nepodceňovat.
Slovo laktóza označuje mléčný cukr, který se pomocí enzymu laktázy štěpí na cukry jednoduché. Mezi její hlavní zdroje patří mléko (i to mateřské) a výrobky z něj. „Intolerance poté vzniká nedostatečnou tvorbou štěpicího enzymu. Oproti tomu vzácnější alergii způsobují protilátky na bílkovinu obsaženou v mléku. Příznaky obou poruch bývají podobné a často se proto zaměňují, jedná se však o zcela odlišné procesy v lidském těle. Intolerance se však běžně projevuje během čtyř hodin po požití laktózy, zatímco alergická reakce se vyskytne prakticky okamžitě,“ vysvětluje MUDr. Kristina Slavíková, revizní lékařka VoZP.
Pacienti potíže způsobené intolerancí mléka často přecházejí, nespojují si je s jeho konzumací a mnoho případů tak zůstává nediagnostikováno. Díky osvětě se však jejich počet během posledních 20 let ztrojnásobil. Doktorka Slavíková proto všechny nabádá, aby neotáleli s návštěvou lékaře. „Pokud trpíte trávicími problémy, neváhejte kontaktovat odborníka. Neřešené potravinové alergie škodí lidskému zdraví a narušují správný chod trávicího traktu. Neléčená nesnášenlivost sice nepředstavuje závažné zdravotní riziko, významně ovšem snižuje kvalitu pacientova života,“ apeluje lékařka.
Na trhu již existuje celá řada alternativ pro pacienty s touto poruchou. Patří mezi ně například mléčné produkty obohacené o laktázu, která pomáhá štěpit mléčný cukr, a vzrůstá i obliba bezlaktózových výrobků. „Ve většině případů stačí omezit konzumaci mléčných produktů. Téměř vše lze nahradit bezlaktózovými či nízkolaktózovými alternativami. Po konzultaci s lékařem je i možné zařazovat malé objemy laktózy zpět do jídelníčku, což napomáhá budování její tolerance,“ říká Kristina Slavíková. Vojenská zdravotní pojišťovna proto pojištěncům nabízí speciální příspěvek na nízkobílkovinné či bezlaktózové potraviny.





