Rumunsko je čtvrtou členskou zemí EFPC

V červenci 2019 se novým členem Evropské federace lékárenských sítí (EFPC) stala rumunská Asociace farmaceutických distributorů a síťových lékáren (ADRFR). Usnesla se na tom členská schůze EFPC, která se konala Bratislavě. EFPC tak aktuálně slučuje asociace lékárenských sítí ze čtyř evropských států, mimo nově přijatého Rumunska, i Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. Celkem EFPC reprezentuje více než 2500 lékáren a 13 700 odborných pracovníků střední a východní Evropy.

ADRFR zastupuje víc než 6200 lékárenských profesionálů a 1250 lékáren. Reprezentuje tak 13 % celého farmaceutického trhu v Rumunsku. Přistoupení nového člena vítá Zdeněk Blahuta, výkonný ředitel EFPC: „Rumunsko rozšířilo naše řady poté, co asi rok působilo v roli pozorovatele – vnímám to jako signál, že jde o uvážený krok, který náš nový člen posoudil jako užitečný. Je to tedy i dobrá vizitka naší dosavadní práce.“

ADRFR se v rámci svého působení v EFPC chce soustředit mimo jiné na dodržování profesních standardů a etických principů, především při procesu výdeje léčiv. Catalina Pintea, zástupkyně ADRFR, představila toto téma jako zásadní, zvláště pro region východní Evropy. „Věříme, že rozdělení rolí lékaře a lékárníka jsou v evropském regionu silně zakořeněny jak historicky, kulturně, tak i z čistě praktických a bezpečnostních důvodů. Princip ´kontroly čtyř očí´ během dispenzačního procesu má svou nezastupitelnou roli,“ řekla Catalina Pintea a dodala, že „jakékoliv nelegální vydávání léčiv, či obcházení jedné z těchto profesí ohrožuje dostupnost a kvalitu celé evropské lékárenské péče.“

Členové EFPC u příležitosti vstupu ADRFR vydali k tomuto tématu prohlášení, ve kterém se jasně vymezují proti podobným praktikám a jsou rozhodnuti v rámci svých možností takovým snahám či aktivitám bránit.

„Rumunská asociace svým příchodem do EFPC definovala další problematiku evropského lékárenství, kterou je potřeba řešit a vymezit se proti ní. Velice mě těší, že ADRFR jako národní asociace svým vstupem do EFPC potvrdila fakt, že spolupráce národních asociací je zásadní v kontextu celé evropské farmacie,“ uvedl Daniel Horák, předseda výkonného výboru EFPC.

Cílem ADRFR je spolu s dalšími členy Evropské federace lékárenských sítí hájit zájmy evropských pacientů, stejně tak zájmy odborných pracovníků ve všech sférách lékárenství a neustále zvyšovat kvalitu jejich vzdělávání a odbornosti.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail